Σε επιφυλακή η Ιαπωνία για νέο τσουνάμι μετά από το σεισμό των 7,3 ρίχτερ !

4D309B050358D22A0F0FA7E824B96276

Σεισμός 7,3 έπληξε την Ιαπωνία την Παρασκευή. Μικρό τσουνάμι, με κύματα ύψους 1 μέτρου έπληξε την επαρχία της Φουκουσίμα, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε ανοιχτά του νησιού Χονσού.

Η αρμόδια μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας, η οποία υπολογίζει το μέγεθος του σεισμού σε 6,8, είχε εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ο σεισμός σημειώθηκε 371 μίλια ανατολικά της νήσου Χονσού στις 03:10 του Σαββάτου, τοπική ώρα (20:10 απόψε, ώρα Ελλάδας). Το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση ΝΗΚ, το τσουνάμι που έπληξε τις ανατολικές ακτές της επαρχίας Μιγιάγκι είχε ύψος μόλις 30 εκατοστά, ήταν δηλαδή μικρότερο από όσο είχε προβλέψει αρχικά η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Από την δόνηση δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ο οποίος υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές από τον σεισμό και το τσουνάμι που είχε σημειωθεί στην περιοχή το 2011.

Ο πυρηνικός σταθμός εκκενώθηκε, πάντως, προληπτικά. Όπως ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo η εντολή δόθηκε από την διαχειρίστρια εταιρεία TEPCO και αφορούσε έναν συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων οι οποίοι κλήθηκαν να φύγουν και να αναζητήσουν προστασία σε σημεία με μεγαλύτερο υψόμετρο, για προληπτικούς λόγους.

Για τον ίδιο λόγο απομακρύνθηκαν τα πλοία που ήταν δεμένα στο λιμάνι στα νότια του πυρηνικού σταθμού. Σύμφωνα με την TEPCO πάντως δεν παρατηρήθηκε κάποιο καινούριο πρόβλημα εξαιτίας του σεισμού, ούτε αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας.

Το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό είχε ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει απειλή για καταστροφικό και εκτεταμένο τσουνάμι στη Χαβάη, αμερικανική Πολιτεία που βρίσκεται στον Ειρηνικό.

Αρχικά η USGS είχε αναφέρει ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,6 βαθμών, ενώ στη συνέχεια διόρθωσε την εκτίμησή της σε 7,3.

Εκτός από τον σεισμό, τις τελευταίες ώρες η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη και με έναν ισχυρό τυφώνα, τον Φρανσίσκο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s